Una tarda per fer panallets. Una tarda per menjar-los. Una altre tarda per tornar-ne a menjar amb la resta de la nostra familia tan poc convencional. Cap de setmana a la cuina, amb càlides sobretaules i excés de calories.
Com un ritual, cada any faig un munt de panellets pels qui estimo. L'olor del forn envaeix tota la casa anunciant l'arrivada del fred, i jo torno a ser la nena que treia el nas darrera les piles de massapà arrebossat amb pinyons, ametlles, coco o xocolata i que demanava, insistent, que també li dexeissin fer boletes amb aquella plastilina, mentre pessigava bocins de pasta fins a enfitar-se. Però aquells dies tots els de casa, a la pastisseria, anaven atrafegats, i jo i el meu germà, per fer-nos notar, ens amagavem dins de la pila de sacs d'apillera que havien estat plens d'ametlla poques hores abans. Al cap d'una estona llargas la mare ens trobava a faltar i ens cridava pel nom i nosaltres sortierm de l'amagatall com si haguessim viscut una aventura. Dolces olors de la meva infnatesa.
Aquest ritulk culinari que repateixo cada any, és el meu homenatge a tots aquells que abans corrien enfainats al meu voltant i que avui ja no hi son. No m'agrada visitar el cementiri. Preferixo oferir als meus uns panellets exquisits i ben fets. Iguals com els que veia fer als de casa.
Que de casta le viene al galgo!
ResponElimina